Ruokinta ja hoito

Ruoka 

Olen siirtynyt käyttämään myös Barking Heads ja Platinum -koiranruokia.

Meidän kennelissä kaikki koirat syövät Royal Canin ruokaa. Itse olen havainnut RC (Royal Canin) Dermacomfort ruuan vähentävän myös silmien vuotoa. Myös Royal Canin Sensibleä meillä syödään, vähän vaihdellen Dermacomfortin kanssa. Kun välillä koirat kyllästyvät ja on kiva tarjota välillä jotain muuta ruokaa. Dermacomfortia ei välttämättä myydä jokaisessa Royal Canin ruokaa myyvässä kaupassa, mutta tilaamalla sitä niihin saa ja ainakin Peten Koiratarvikkeesta sitä saa tilattua. Ja kun liittyy sinne Vip-asiakkaaksi, ei toimituksista mene edes postimaksua. Vip-asiakkuus ei maksa mitään, sähköpostiin vain tulee mainoksia houkuttelevista tarjouksista ;-)


Ruokinta tiineyden aikana ja pentujen ruokinta

Kun ollaan suunnittelemassa pentuetta nartun ruoka vaihdetaan juoksun alkaessa Royal Canin sarjassa on tiineille koirille tarkoitettu Royal Caniin HT+42d ruokaan. (vain kasvattajille) Vastaavaa tuotetta en ole löytänyt minkään muun koiranruokavalmistajan tuotteista. RC HT+42d ruoka on tarkoitettu kantavalle nartulle 42 tiineyspäivään asti. Sen käyttö aloitetaan jo juoksun alusta ja jatketaan siis tiineyden kuudenteen viikkoon asti. Se sisältää kaikkia niitä ravintoaineita, joita erityisesti lisääntymisjakson aikana tarvitaan. Juoksun alusta lähtien nartulla kasvaa joidenkin lisääntymiseen tarvittavien ravintoaineiden tarve. Esim foolihappo, beetakaroteeni ja tyrosiini ovat tärkeitä mm. munasolun irtoamisessa ja hedelmöittymisessä.

 - Tiineyden ensimmäiset kuusi viikkoa

Sikiönkehityksen kriittisintä aikaa ovat tiineyden ensimmäiset kuusi viikkoa, jolloin syntyvän pennun elintoiminnot kehittyvät lähes täysin (raajat, ruuansulatuselimistö, hermosto, hengityselimistö, aistit jne) Yleensä emoille syötetään tiineyden ensimmäisen kuukauden sitä samaa tavallista ruokaa mitä ne normaalistikin syövät, mutta minä haluan kiinnittää erityistä huomiota emän ruokavalioon näinä pentujen kehityksen kannalta niiden elämän tärkeimpinä viikkoina. 

 - Tiineyden viimeiset viikot, imetys ja pentujen ruokinta

Kuudennen tiineysviikonaikana narttu siirtyy RC HT+42d :stä Royal Canin Starter penturuualle, Se tukee sikiöiden voimakasta kasvua ja narttu itsekin selviytyy paremmin penikoinnin ja imetyksen aiheuttamasta stressistä. Emonmaito on oikein ruokitulla nartulla täysipainoista ja antaa pennuille niiden tarvitsemat vasta-aineet ja ravitoaineet hyvään kasvuun. Kun pentuja aletaan opettaa kiinteälle ruualle, niille tarjotaan samaa ruokaa kin emokin syö. ennut ruokitaan penturuualla luovutusta edeltävään viikkkoon saakka, jolloin nen totutetaan siihen ruokaan mitä ne tuleva uudessa kodissaan syömään (Royal Canin Mini Junior)Toki saatta vaihtaa ruokamerkin myöhemmin kotona. Se on tehtävä vähitellen uutta ruokaa lisäten aikaisemman sekaan, määrää pikkuhiljaa lisäten viikon ajan, jottei pennun vatsa mene sekaisin. Myöhemminkin, koiran ollessa aikuinen merkin vaihto tehdään samanlailla. 

Opettaminen

Bolognesella on suhteellisen herkkä luonne ja se on näppärä ja nopea oppimaan uusia asioita, joten sitä ei tarvitse kovasti komentaa. Se uskoo ja tottelee kaunista puhetta. Jos ei tottele, kannattaa pitää pieniä opetustuokioita, jolloin voi opettaa sille yhtä uutta asiaa kerrallaan. Kun yksi asia on opittu, aletaan opettelemaan toista. Pienen palkan antaminen, kun koira osaa tehdä asian pyytämälläsi tavalla tuo hommaan kummasti intoa :-) Mutta muista, että makupala on pienen pieni, eikä täytä pikkuista massua niin, että ruoka ei sitten maistu.

Makupalat

Makupaloja tietenkin täytyy antaa, mutta älä anna suolaisia leikkeleitä, nakkeja ym ihmisten suolaisia ja maustettuja ruokia. Ne ovat sellainen "myrkkypommi" pienen koiran elimistölle, jota ei ole ollenkaan suositeltavaa antaa. Voivat aiheuttaa vaurioita sisäelimissä, jotka sitten johtavat myöhemmin sairastumisiin. Makupaloiksi siis vain koirille tarkoitettuja herkkuja, ja niitä olisi vielä hyvä pilkkoa pienemmäksi, ettei pikkunen masu täyty vian herkuista ja sitten oma ruoka ei enää maistukaan. Bolognesen mahalaukku on niin pieni, ettei sinne hirmuisia määriä ruokaa mahdu ja jos masu täytetään herkuilla, ruokahalu katoaa ja nappulat jäävät kuppiin. Bolognesen on muutenkin hiukan nirso ruokansa suhteen ja sen ruokinta saattaa olla haastavaa. Varsinkin jos on vain yksi koira. Jos koiria on kaksi, kateus on se kantava voima, jolla jopa ne jokapäiväiset nappulatkin maistuvat ;-) Kun näkee, että toinen syö, on toisenkin "pakko" syödä. ;-)

Silmät

Olen löytänyt mielestäni erinomaisen tuotteen koirien silmien puhdistukseen: Show Tech, No more tears stains -silmävettä. Pyyhin sillä koirieni silmät joka aamu. Se ei tuoksu ja selkeästi poistaa vuodon aiheuttamaa karvojen värjäytymistä ja säännöllisesti käytettynä myös vähentää silmävuotoa. Suosittelen tätä tuotetta kaikille, joiden koirat kärsivät silmävuodota. Tuotetta Suomessa myy ainakin Roppi-verkkokauppa ja Findogs, josta on myös isompi pullo saatavana. Pentu kannattaa opettaa silmien pyyhkimiseen ihan pienestä alkaen. Silmävuotojen hoidossa säännöllisyys on se avainsana. Jos pyyhit silmät vain silloin tällöin, sillä ei ole toivottua vaikutusta. Jos pyyhit silmät joka päivä, värjäymät vähenevät ja silmävuotokin vähenee. Hokkuspokkustemppuja ei tässä asiassa ole!




kuva pikku-pullosta
Hampaat

Pentu kannattaa opettaa hampaiden pesuun. Pienten koirien hampaisiin kertyy hammaskiveä, jonka alle syntyy tulehdus ja lopulta hammas alkaa heilumaan ja se on poistettava. Näin käy, jos hampaita ei harjata. Harjaaminen on kaikkein tehokkain tapa poistaa hammaskiveä. Koiralle voi ostaa pienen lasten hammasharjan ja koiran hammastahnaa, jotka ovat koirien mielestä hyvänmakuisia. Aluksi maistellaan pekkää hammastahnaa ja sitten laitetaan tahnaa hammasharjaan ja annetaan koiran maistella sitä siitä. Pikkuhiljaa viedään harjaa hampaisiin ja harjataan hellästi hampaita. Aluksi se tuntuu mahdottomalta, mutta koira kyllä tottuu siihen ja kiittää sinua, kun saa vanhempana pitää hampaansa :-) Koiralle kannattaa antaa myös nahkaisia puruluita pureskeltavaksi ihan heti pennusta alkaen ja pitää niitä aina reilusti saatavilla. Denta Stikit ovat myös suositeltavia, mutta niitä ei saa ihan pienelle pennulle antaa. Kannattaa tarksitaa pakkauksen kyljestä, minkä ikäiselle ja kokoiselle ne ovat turvallisia. Pakkauksessa mainittua annostusta ei saa ylittää.
Koiraa kammattaa alkaa käyttää hammaslääkärissä (eläinlääkäri suorittaa) kerran vuodessa sen täytettyä kolme vuotta. Jos hammaskivi poistetaan säännöllisesti eläinlääkärin toimesta, säästytään hampaiden poistamiselta koiran ikäännyttyä. Voi tuntua tarpeettomalta kun koira on nuori, mutta jos et tee sitä, kadut koiran tullessa vanhemmaksi :-( Ja ehdottomasti kannattaa pyytää ottamaan hampaista myös röntgenkuvat, jotta hampaiden todellinen tila nähtäisiin. Kallista se on, mutta tähän on hyvä varautua jo ennen kuin ottaa koiran! Yksi hammaslääkärikäynti rtg-kuvineen voi maksaa n 1000€. 


Korvat

Korvat puhdistetaan jos ne on likaiset. Korvan sisään ei laiteta mitään, vaan korva puhdistetaan korvanpuhdistusaineeseen kostutetulla pumpulilla näkyviltä osin.

Jos bolognesen korvan sisälle kasvaa karvoja, ne on nypittävä pois, jotta korva pääsee tuulettumaan. Jos korva kasvaa täyteen karvoja, korva ei pääse tuulettuman ja se saattaa tulehtua :-( Nyppimisessä voi käyttää apuna "korvakumeja" tai puristuspihtejä. Itse en käytä mitään apuvälinettä, vaan nypin karvat sormin.

Pienellä pennulla ei vielä kauheasti karvoja korvissa kasva, mutta pentua kannattaa opettaa tulevaan nyppimiseen siten, että käsittelee korvia korvan sisäpuolelta varovasti sormella. Näin ei koira sitten oudoksu, kun korvakarvoja aletaan oikeasti nyppimään niiden ilmestyttyä koiran korviin.

Koiran kylvyn jälkeen kuivaa korvat pyyhkeellä korvan sisältä. Älä puhalla föönillä korvan sisälle, ettei vesi mene korvaan.

Kynnet

Kynnet leikataan säännöllisesti, jotta ne eivät pääse kasvamaan liian pitkiksi. Pennulla kynnet kannattaa leikata kerran viikossa ja aikuisella 1-2 viikon välein. Kun aikuisen koiran kynnet leikkaa myös kerran viikossa, ei tarvitse leikata paljoa kerralla eikä näin ei ole pelkoa että vahingossa leikkaa liikaa. Itse tykkään tämän vuoksi leikata aikuisenkin kynnet kerran viikossa, koska jos kynsi on tumma, siitä ei näe minne asti kynnen kasvuosa ylettyy ja jos kynsi on kasvanut paljon, leikattavaakin on enemmän ja saattaa sattua vahinko, että leikkaakin liian paljon, ja kynsi alkaa vuotaa verta. Jos näin käy, kannattaa jatkaa kynsien leikkaamista, kuin ei mitään outoa olisi tapahtunutkaan. Koira sattaa vinkaista, mutta itse kannattaa pysyä rauhallisena, ettei koiralle jää siitä mielikuvaa, että kynsien leikkaaminen on jotenkin pelottavaa. Verenvuoto yleensä lakkaa hetken kuluttua itsestään. Ihan pienen pennun kynsiä voi leikata vaikka ihmisten kynsileikkurilla, kun pentu vähän kasvaa voi hankkia jyrsijöiden kynsien leikkaamiseen tarkoitetut kynsisakset ja aikuisen koiran kynnet voi leikata tavallisella koirien kynsileikkurilla. Pientä pentua totutetaan kynsien leikkaamiseen niin, että kynsiä kosketellaan aluksi ihan sormin ja sitten kynsileikkurilla. Leikataan vaikka yksi kynsi kerrallaan ja leikkaamisen jälkeen kehutaaan pentua ja annetaan pieni nami. Näin pentu oppii, että kynsien leikkaaminen on mukavaa ja sen jälkeen saa aina palkan. 

Tassut

Koiran tassun pohjassa olevat karvat kasvavat kuten muukin turkki. Tassun pohjasta kannattaa karvat pitää lyhyenä. Ne leikataan ns. tassusaksilla, jotka ovat pienet pyöreäpäiset sakset. Kts kuva sivun alareunassa. Pentua taas totutetaan siihen että saksella kosketetaan tassun pohjaa, vaikka mitään leikattavaa vielä ei olisi. Näin pentu tottuu siihen, että tassuja kosketaan saksilla ja tassukarvojen leikkaaminen ei aiheuta suuria hankaluuksia. Ja että taas saa sen pikkuisen palkan, kun on ollut hoitotuokiossa ja päässyt siitä oltuaan hetken rauhallisena.

Turkki


Pennun turkki

Pentu on hyvä totuttaa jo pienestä pitäen kaikkiin hoitotoimenpiteisiin. Vaikka turkissa ei vielä varsinaisesti ole kauheasti kammattavaa, on kampausharjoitukset hyvä aloittaa heti pennun tultua kotiin. Pentu totutetaan makaamaan sylissä selällään ja siihen että kammalla kammataan joka paikasta, ei ainoastaan selästä. Kainalot, masun alunen, korvan takuset, leuan alunen, etu- ja takatassut, häntä jne Mitään ei tehdä pakolla, vaan kärsivällisesti suostutellen ja hellästi pennulle jutellen. Pennun ei anneta päättää, koska harjoittelu päättyy. Odota, että pentu on rauhallisena, juttele rauhoittavasti jos se rimpuilee ja pidä sitä hellästi paikoillaan ja päästä se sitten pois harjoittelutuokiosta, kun se on rauhallisena paikoillaan. Näin pentu oppii, että sinä päätät koska hoitotuokio päättyy, eikä pentu opi siihen, että hoitotuokion saa päättymään pyristelemäällä. Muista aina kehua pentua ja antaa sille pieni nami palkaksi hoitotuokion päätteeksi.

Pentuna on hyvä totuttaa myös turkin pesemiseen, samoin kuin kaikkiin muihinkin hoitotoimenpiteisiin, vaikka turkkia ei sitten aikuisena välttämättä enää niin usein pestäisikään. Sen minkä pienenä oppii, sen vanhempanakin taitaa, pätee myös tässä asiassa. Joten siis, pentu opetetaan ja totutetaan turkin pesuun ja kuivaamiseen. Jos pieni pentu pelkää aluksi fööniä, pentua voi pitää sylissä ja näin totuttaa sitä kuivaamiseen. Aikuisena turkki sitten pestään tarpeen tai omien mieltymysten mukaan.

Pentukarvan vaihtuminen 

Kun pentukarva alkaa vaihtumaan aikuiskarvaan, alkaa turkinhoidon haastavin aika. Se on todella haastavaa, mutta on hyvä muistaa, että se on vain ajanjakso, joka alkaa ja päättyy. Kun pentukarva on vaihtunut aikuiskarvaan, bolognesen turkinhoito on helmpompaa. Pentukarvan vaihtuessa turkki takkuuntuu helposti. Pentukarvan vaihtumisen alkamisen oikeastaan huomaakin siitä, että turkki alkaa takkuuntumaan. Takkuuntuminen alkaa yleensä tassuista, siitä se etenee joka puolelle. Kun huomaa, että pentukarvan vaihtuminen alkaa, kannattaa turkki kammata mahdollisimman usein. Mitä useammin kampaat, sen helpommalla pääset. Kun turkkiin ei ehdi muodostua mitään mahdottomia takkuja, saat ne helpommin avattua, eikä pentu tuskastu hommaan. Mutta jos kampaat harvemmin, takut ovat isompia ja tiiviimpiä ja selvittäminen vie enemmän aikaa ja on pennulle kurjempaa kun aina se vähän nipistelee, vaikka kuinka varovasti yrittää takkuja avata. Suosittelen, että kampaat pennun turkin joka toinen tai joka kolmas päivä. Sitten kun pentukarva on vaihtunut, voit kammata kerran tai kaksi viikossa.

Aikuisen turkki


Meidän kennelissä turkit kammataan muutaman kerran viikossa. Turkit nimenomaan KAMMATAAN, siis kammalla, ei harjalla tai karstalla. Meillä ei edes ole turkkiharjaa tai karstaa, koska se on tarpeeton. Harja on ehkä tarpeellinen näyttelyissä, jolloin koiran turkki harjataan pöyheäksi arvostelua varten.

Kammalla turkki käydään lävitse joka paikasta, ei vain selkäpuolelta. Myös kainalot, korvantakuset, masun alunen, nassu, tassut jne täytyy kammata. Itse käytän pientä tiheäpiikkistä kampaa,  jossa on ohuet ja teräväkärkiset piikit, jolla takkujen syntyminen estyy parhaiten. Se on varmaan nimeltään ns. naamakampa. Pienetkin alut löytyvät tällä kammalla ja niiden poistaminen tässä vaiheessa on helppoa ja kivutonta koiralle.

Kammalla kammatessa piikit ylettyvät turkin juureen asti, ja näin syntymässä olevat takut aukeavat, eikä takkuja pääse syntymään. Jos haluaa, voi ensin käydä turkin lävitse isommalla harvapiikkisellä kammalla ja sen jälkeen pienellä tiheäpiikkisellä. Kamman piikkien täytyy olla tarpeeksi ohuet ja kärjestä terävät ( katso kuva alla), jotta kamman piikit pääsevät karvan juureen asti. Mikään harja tai karsta ei mene turkin juureen asti, eikä näin ehkäise takkujen syntymistä. Turkki takkuuntuu aina juuresta. Takut kiristävät koiran ihoa koko ajan ja etenkin sen liikkuessa. Tämä on erittäin tuskallista koiralle. Mieti, jos joku kiskaisisi sinua tukasta jokaisella askeleella?!?

Bologneseilla ei ole karvanläntöaikaa

Koska bologneseilla ei ole varsinaista karvanlähtöaikaa, karvaa irtoaa ainoastaan kammatessa. Jos ei kammata, uusi karva jää kasvaessaan sykerölle turkin juureen, aiheuttaen huopaantumista ja takkuuntumista. Turkki on siksi aina kammattava ennen pesua, huopaantumise estämiseksi. Muuten turkista tulee turkin juuresta kuin huopatossu, joka on huovutettu vedellä ja saippualla tiiviiksi. Ja sen avaaminen vasta sattuukin. Jos koirasi on päässyt pahasti takkuuntumaan, on koiralle kaikkein kivuttominta leikata takut pois. Tämä on suoritettava erittäin varovaisesti, ettei leikkaa koiran ihoa! Koiran voi myös viedä trimmaajalle, joka on ammattitaitoinen tekemään tämän vaativan työn.

Meidän kennelissä käytetään PetSilkin turkinhoitotuotteita. Mutta koska asumme maalla, en pese koiriani kovinkaan usein. Miksi turhaan rasittaa turkkia ja ihoa ylimääräisillä pesuilla ja kemikaaleilla, jos se ei ole tarpeellista. Enemmänkin käytän hoitavia ja kosteuttavia turkinhoitosuihkeita, silloin jos turkki tuntuu kuivalta. Yleensä se ei kyllä tunnu kuivalta, koska sitä ei jatkuvasti pestä. Suihkepulloon voi myös laimentaa turkinhoitoainetta ja kampaamisen yhteydessä suihkutella sitä turkkiin.

Kurakeleillä pestään tassut ja massu

Kurakeleillä huuhdotaan tassut ja masun alunen, ja jos sitä joudutaan tekemään usein, voi huuhteluveden joukkoon laittaa tipan hoitoainetta, näin tehden tassut eivät takkuunnu jatkuvasta pesusta ja huuhtelusta. Tai suihkauttaa hoitoainepullosta laimennettua turkinhoitoainetta tassuihin pesun jälkeen.

Kaupunkiolosuhteissa koiran turkki likaantuu liikenteen aiheuttamasta liasta ja hiukkaspäästöistä. Silloin pesu turkille sopivilla tuotteilla on tietenkin tarpeen. Mikään ei ole ikävämmän näköinen kuin likainen ja takkuinen bolognese :-/

Meidän kennelissä koirat ovat aina lyhyessä ja helppohoitoisessa "kotiturkissa", koska en käy niiden kanssa näyttelyissä. Kotiturkki tarkoittaa hiukan lyhyempää, ja ehdottomasti takutonta ja puhdasta turkkia. Vaikka turkki on lyhyt, se ei silti tarkoita sitä, että sitä ei tarvitse hoitaa ja kammata. Hoitaminen vain on helpompaa turkin ollessa lyhyt. Eikä koiran tule kesälläkään kuuma, kun turkki ei ole niin paksu ja pitkä. Ja lisäksi koira on aina siistin näköinen ;-)

Shampoon ja hoitoaineen valinta

Bolognesen turkki pestään siihen sopivalla shampoolla. Kannattaa kysyä eläinkaupasta tai tutustua eri valmistajien tuotteisiin. Niistä löytyy kullekin turkkityypille ja karvalaadulle sopiva shampoo. Kaikille bologneseillekaan ei välttämättä sovi sama shampoo. Sopiva löytyy kokeilemalla. Myös vedenlaatu vaikuttaa shampoon ja hoitoaineen ominaisuuksiin. Itse käytän PetSilkin tuotteita Tästä näet Peten Koiratarvikkeen PetSilkin shampoot Esimerkiksi PetSilk Moisturizing on ollut meillä sopiva shampoo ja Tästä näet Peten Koiratarvikkeen PetSilkin hoitoaineet Meillä on käytetty PetSilk Moisturizin Conditioner hoitoainetta. Mutta myös muut pitkille ja hienoille turkeille tarkoitetut tuotteet ovat sopivia.

Turkin pesu 

Ennen pesua, kampaa koiran turkki takuttomaksi. Pese koira isossa ammeessa. Tähän tarkoitukseen käy hyvin muovinen vauvan kylpyamme. Hoitoaine kannattaa jo tässä vaiheessa laimentaa lämpimällä vedellä erilliseen pulloon hoitoainepullossa olevan ohjeen mukaan. Kannattaa varata myös iso pesusieni. Laske ammeeseen lämmintä vettä aikuiselle n 10 cm, pennulle n 3 cm. Laimenna shampoo pullossa olevan ohjeen mukaan kylpyveden sekaan. Nosta koira ammeeseen ja valele vettä pesusienen avulla sen turkkiin niin, että se kastuu joka puolelta. Kun saat shampooveden levitettyä joka puolelle, voit kevyesti puristella turkkia, älä hiero ettei turkki takkuunnu. Älä päästä vettä korvien sisälle tai silmiin. Pesusienellä on hyvä pestä myös naamaa. Kun olet saanut koiran joka puolelta pestyä suihkuttele shampoo pois turkista ja puristele ylimääräinen vesi pois ja sen jälkeen levitä lämpöisellä vedellä laimennettu hoitoaine suoraan pullosta koiran turkkiin joka puolelle. Puristele taas, että hoitoainetta menee joka puolelle, myös turkin juureen. Varo taas ettei vettä mene korvien sisälle tai silmiin. Hoitoaineen voi antaa vaikuttaa jonkin aikaa. Itse yleensä valelen sitä uudelleen sienen avulla koiran turkkiin ammeen pohjalta sen aikaa, että se ehtii vaikuttaa. Kun hoitoaine on vaikuttanut vaaditun ajan, koira huuhdellaan suihkun avulla. Suihkuttamisen jälkeen puristellaan vettä käsin pois turkista ja kuivataan pyyhkeillä. 

Turkin kuivaaminen

Turkkia  hierota pyyhkeellä, vaan puristellaan kevyesti, niin ettei satuteta koiraa. Koiran voi kääriä suuren pyyhkeen sisään ja pitää siellä, jotta turkissa oleva vesi imeytyy mahdollisimman paljon pyyhkeeseen. Kun turkista on vesi imeytynyt pyyhkeeseen pitkä turkki kammataan auki ja kuivataan hiustenkuivaajalla kuivaksi. Jos halutaan rodunomainen kiharainen turkki, tässä vaiheessa ei enää kosketa turkkiin kammalla tai harjalla, jotta turkki jäisi rodunomaisen kiharaiseksi. Jos ei halua kuivata hiustenkuivaajalla, koiran voi kääriä pyyhkeen sisään ja laittaa lämpimään paikkaan. Näin turkki jää kiharaisemmaksi kuten bolognesen turkin kuuluu olla. Mutta, jos pidät turkin lyhyenä, voit hyvin puhallella sen föönillä kuivaksi. Kuivaa korvat pyyhkeellä korvan sisältä. Älä puhalla föönillä korvan sisälle, ettei vesi mene korvaan.

Turkin leikkaaminen

Helpointa on pitää bolognesen turkki lyhyenä. Tämä on mahdollista, jos ei käy näyttelyissä. Jos haluat bolognesellesi lyhyen turkin, eikä sinulla ole paljoa kokemusta turkin leikkaamisesta, kannttaa ensimmäisellä kerralla viedä turkki lyhennettäväksi johonkin trimmaamoon. Sen jälkeen on helpompi itse ylläpitää tuota lyhyttä turkkia. Ei kannata päästää sitä kovin pitkäksi, vaan lyhentelee aina silloin tällöin. Näin se pysyy siistin näköisenä ja ylläpitäminen on helpompaa.





Tätä kampaa myy Wuff.fi ainakin Tampereen Nekalan myymälässä.

lisäkuva Wuff.fi :n myymästä kammasta pakkauksineen


Trimmauspöytä 


Ja yks mikä on mielestäni ihan edoton, on trimmauspöytä. Siihen saa koiran kiinnitettyä ja koira tietää, että siinä ollaan ja pysytään vaikkei hihnaa aina käyttäisikään. Jos ei ole trimmauspöytää, pesukoneen päällä on hyvä kammata koira. Siihen voi asettaa päälle jonkun luistamattoman maton, niin että koira kokee sen päällä olonsa turvalliseksi, kun tassut eivät luista. Koira tottuu siihen, että siinä kammataan ja hoidetaan juuri tällä tasolla, eikä kiipeile muille pöydille. Koiraa ei saa koskaan jättää trimmauspöydälle tai millekkään muullekkaan pöydälle, edes lyhyeksi aikaa. Se ei välttämättä osaa arvioida pöydän korkeutta ja saattaa hypätä sieltä alas. Se on liian korkea hyppy pienelle bologneselle. Ethän jätä pientä vauvaakaan hoitopöydälle yksin. Vaikka ajattelet, että kyllähän se nyt siinä sen aikaa pysyy, koira saattaa nähdä jotain, ovikello tai puhelin voi soida, radiosta tai telkkarista saattaa kuulua joku ääni, joka saa sen innostumaan ja loikkaamaan alas. Koira voi siinä satuttaa itsensä.



Sakset ja kampa


Laitan tähän kuvan trimmaussaksista joita itse käytän. 
Tarvitsisin oikeastaan vielä yhdet joka olis ton pisimmän ja toisiks pisimmän väliltä. Ainoastaan noi pisimmät on ihan ammattikäyttöön tarkotettu ja hirmuisen kalliit, kaikki muut sellasta keskihintasta ja halpaa. Mutta näillä jo pärjää.

Tässä näitä minun saksiani ja se mainitsemani pikku-kampa. Kamman vieressä on  ns. tassusakset, joiden kärki on tylppä, sillä on turvallisempaa leikata tassukarvat.

Mieti, ennen kuin hankit bolognesen, jaksatko oikeasti hoitaa sen turkkia!!

Älä koskaan päästä turkkia tähän kuntoon !

Klikkaa videoon nro 1 tästä!

Videoon nro 2 tästä!

Videoon nro 3 tästä!

Videoon nro 4 tästä!

Tässä vielä yksi video!


Vaatteet

Monet käyttävät bologneseillaan vaatteita kylmemmillä ilmoilla ja kurakeleillä. Kovilla pakkasilla onkin tarpeellista käyttää vaikka manttelia, joka suojaa myös kylmältä tuulelta. Jos haluaa kurakeleillä ja sadeilmoilla käyttää "kurahaalaria" se on ihan mahdollista. Itse käytän vain kovilla pakkasilla manttelieita. Pikkupakkasilla ei ehdi tulemaan kylmä, kun koko ajan liikutaan. Jos lenkkeillään niin, että paljon pysähdellään tervehtimään vaikka koira-kavereita, voi mantteli tai villapaita olla pikkupakkasillakin tarpeen. Huomaat kyllä itse koirasi tarpeet, kun liikutte sen kanssa ulkona. Ja vanhemmiten koira saattaa alkaa enemmän palelemaan kylmillä ilmoilla, joten tarkkaile koiraasi lenkillä ja kokeile vaikka sille villapaitaa tai manttelia jos se vaikuttaa kylmissään olevalta. Koirasi olemuksesta kyllä itse huomaat milloin se on tyytyväisempi <3 ja tossutkin saattavat tulla tarpeellisiksi kovilla pakkasilla sekä koiran ikääntyessä. 

Panta / valjaat

Olen itse löytänyt oikein mukavat valjaat meidän koirille. Pro Dog-merkkiset vedonestovaljaat ovat mukavan kevyet ja sipposet. Suosittelen kokeilemaan niitä. Hintakaan ei päätä huimaa. Niitä myy ainakin Musti ja Mirri. 

Flexi / hihna

Itse en antaisi lapsen viedä flexissä koiraa ulos. Flexissä koiran hallitseminen on hankalampaa varsinkin jos vastaan tulee autoja tai muita koiria, polkupyöriä tai rullaluistelijoita. Hihnassa koira saa kevyen tuntuman taluttajaan ja se tuo myös koiralle varmuutta ulkoiluun. Koira tunnistaa kevyet muutokset hihnan toisessa päässä ja osaa reagoida tuleviin muutoksiin ympäristössä. Flexi on kiva ainoastaan jos kuljetaan metsässä, missä ei ole muuta "liikennettä".